Jak (ne)létat dronem?

18. 3. 2023

S dronem létá spousta lidí, málokdo ale plně dodržuje všechny zákonné podmínky. Jak vědět, že děláte všechno správně? Poradíme vám v našem novém článku.

Asi každý už se někdy setkal s drony a viděl, jaké nádherné záběry se s jejich pomocí dají natočit. Ať už je využití dronu určené pro volný čas nebo pro práci, vždy je nutné dodržet legislativu pro létání s drony – což se bohužel v obrovském množství případů neděje.

Pohled z ptačí perspektivy je skvělý způsob, jak prezentovat nemovitost. Mnoho realitních makléřů jej proto rádo využívá. Možná jste ale nevěděli, že i na realitního makléře se využitím těchto služeb přenáší část zodpovědnosti za dodržování zákonů – proto se vždy nebojte doptat svého kameramana alias dronaře – na co ale vlastně?

V prvé řadě, nespoléhejte nikdy na služby amatéra, chtějte vždy profesionálního dronaře. Ten by měl mít splněné certifikace a žádat o povolení k letu příslušné instituce.

V rámci EU je létání s dronem ošetřeno na základě legislativy EASA, kterou si pak jednotlivé státy mohou upravit – což například Česko učinilo pomocí veřejné vyhlášky Opatření Obecné Povahy (OOP).

Pokud chcete létat nad nemovitostí ve městě, je vždy nutné, aby provozovatel dronu měl platnou certifikaci A2 pro provoz v hustě osídleném prostoru (existuje i úroveň A1 a A3).

Jestli je tato certifikace k dispozici, jste na dobré cestě, nicméně ještě nic není vyhráno. Pro samotný let je nutné zkontrolovat opravdu hodně informací o lokalitě a podat příslušné žádosti o povolení.

Jak to tedy funguje?


Pro samotný let v obcích a městech je nutné podat žádost o oprávnění k provozu, ve zkratce OKP. Do této žádosti se vyplňují základní informace:
  • Dopadové vzdálenosti
  • GPS souřadnice
  • Vzdálenost od pozemní komunikace (železnice, dálnice, tramvajové linky, a další)
  • Bezpečnost letu
  • Výška letu

    A spousta dalších…

Jaká jsou základní povinná pravidla?

  • Létat smíte pouze tam, kde máte povoleno.
  • Povolení k letu máte pouze na vyhrazený a časově omezený úsek.
  • Létáte na přísně omezeném prostoru.
  • Zodpovídáte za bezpečnost letu – musíte kontrolovat potenciální nebezpečí dané lokality, případně jestli se nejedná o zakázaný prostor, jako je např. řízený okrsek letiště nebo heliporty pro nemocnice, hasiče, let nad vodními zdroji (může se za zvláštního povolení), atd.
  • Před letem je vaší povinností zkontrolovat, jestli nechcete let uskutečnit v chráněné krajinné oblasti, národním parku, národní přírodní rezervaci, přírodní rezervaci, nad národní přírodní památkou nebo přírodní památkou, a dalšími. Pokud ano, je nutné získat další povolení, často nejen u úřadu pro civilní letectví, ale i u dalších zainteresovaných institucí.
  • Vždy potřebujete souhlas majitele pozemku nebo města (pokud je vlastníkem samo město).
  • Pokud jste všechny předchozí body splnili, tak pomyslnou třešničkou na dortu je povinnost respektování pravidel GDPR.

Když to takto shrneme, opravdu toho není málo, co je povinné ze zákona dodržet a bohužel běžnou praxí je, že i někteří dronaři z povolání velmi často nedodržují všechna legislativní nařízení – například nemají licence. V takovém případě hrozí pokuta v rozmezí 50 tisíc Kč až 5 milionů Kč – jenže komu?

Asi každý si automaticky domyslí provozovatele dronu – tedy dronaře, ale není tomu vždy tak – pokud využijete služeb dronu, měli byste na faktuře za vykonané služby mít výslovně napsáno např. Let dronem nad oblastí Brno - Komín od Petra Nováka, který let provedl. Pokud makléř, který si video objednal, nemůže prokázat, že ho pro něj točil licencovaný dronař s patřičným povolením, je pokuta vymáhána po makléři, který video zveřejnil v inzerci.

Už jsme to jednou psali výše, ale opakování je matkou moudrosti – vždy spolupracujte s dronařem, který je certifikovaný, pojištěný a má zkušenosti s létáním. Nikdy nevíte, co se při daném letu může stát – dron může mít poruchu a spadne na auto, sousedovu nemovitost nebo zraní náhodného chodce. Nehledě na zvědavé sousedy, co zavolají na policii České republiky, která si velmi snadno může ověřit povolení k letu daného dronu.

Jako makléř pak na sebe berete zbytečné riziko – nejen úhradu případné pokuty, ale i škody na vaší pověsti coby profesionála.

Možná jsme vás teď vyděsili a říkáte si, jestli to pak stojí za ty komplikace?

Na to vám můžeme říct jediné – stojí. Záběry dronem pozvednou prezentaci nemovitosti o stupeň výš a pomohou vám zvýšit zájem kupujících a zrychlit celý prodej.

Pokud se svěříte do našich rukou, nemusíte se ničeho bát. Tocimereality.cz je zkušeným, řádně pojištěným a certifikovaným provozovatelem dronu a potřebnou dokumentaci s povolením hlídáme ostřížím zrakem. Stačí nám napsat ideálně do e-mailu přesnou adresu, kde chcete let uskutečnit, a co konkrétně chcete natočit nebo nafotit. Lokalitu s vámi zkonzultujeme a ověříme, za jakých podmínek lze let provést. Následně zažádáme o povolení, jehož vydání trvá zhruba do 14 dní – pokud se jedná o specifickou oblast, může to trvat i déle. Jakmile máme potřebná povolení, můžeme vzlétnout.


Mohlo by vás zajímat

Jak zvýšit cenu nemovitosti při prodeji či pronájmu?
Jak zvýšit cenu nemovitosti při prodeji či pronájmu?

31. 1. 2022

Odlište se od konkurence - využijte způsoby profesionální prezentace a zvyšte hodnotu vaší nemovitosti.

Home staging – jak připravit nemovitost k prodeji?
Home staging – jak připravit nemovitost k prodeji?

22. 2. 2021

Rozhodli jste se prodat nemovitost a chcete, aby zájemce zaujala na první pohled? Ukážeme vám, jak zvýšit atraktivitu...